Kapadokya'nın Büyüleyici Peri Bacaları Nasıl Oluştu?


Kapadokya ülkemiz genelinde en çok merak edilen ve bir o kadar da ziyaretçi çeken yerlerin başında geliyor. Tabi sadece ülkemiz değil dünya genelinde de tanınmış ve bu şöhreti ile yılın her mevsimi rağbet görmüş. Özellikle Ürgüp ve Göreme çevresinde yoğunluk kazanan peri bacaları nasıl oluşmuş hadi gelin kısaca bir bakalım.

Peri bacalarının oluşumunda ki en büyük etken volkanik faaliyetlerdir. Günümüzden milyonlarca yıl önce harekete geçen volkanik yanardağlar (Erciyes, Melendiz, Hasan Dağı) lav püskürtmeye başlamışlar. Daha sonra bu püskürmeler neticesinde bugünkü peri bacası oluşumlarının da içinde bulunduğu devasa bir alan da 150 – 200 metre kalınlığında ve içerisinde tüf, kül, bazalt, andezit gibi farklı sertlikler de tüf tabakası meydana gelmiş.

Peri bacası olarak isimlendirilen oluşumlar ise vadi yamaçlarından akan suların, esen rüzgarların, sıcak ve soğuk hava değişimlerinin neticesinde yumuşak tabakaların aşınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Çünkü üst kısımda bulunan malzemenin dayanıklılığı alt kısımda bulunan malzemenin ise aşınmaya daha elverişli olması ile şapka biçiminde konik oluşumları beraberinde getirmiş.

Böylelikle peri bacası olarak isimlendirilen bu oluşumlar zaman içerisinde gezginlerin vazgeçilmez doğal güzelliklerinden birisi haline gelmiş.